Artic Gallery

Håvard Hølland er kunstner og driver sitt eget galleri The Artic Gallery i Stavanger.

Hvorfor egen bedrift?

På bakgrunn av at Stavanger ble valgt til Europeisk Kulturhovedstad 2008, ønsket Håvard Hølland å lage sitt eget bidrag for å fremme kunst. I den forbindelse etablerte han The Artic Gallery i Pedersgata i Stavanger. Ønsket var å skape inspirasjon og kreativitet utenom det vanlige, og satse på det genuine i kunsten - uten å følge mainstream tanken og Mary Millers "sukkerspinn". Galleriet hadde hovedåpning i januar 2008.

Alt forandrer seg over tid, og nå som 2008 er over er ønsket å gå videre med nye ideer. Håvard har to planer om ulike nettbutikker for salg av kunst / silketrykk. Det at man har galleri krever hele tiden face-to-face kontakt, og det er fremover ønskelig å opprette en annen kommunikasjonskanal, blant annet gjennom galleri på nett, og to nye utsalgssteder i byen - henholdsvis Stavanger Kultursenter og eget Studioatelier ved Tau Scene.

Hva har vært viktig i planleggingsfasen?

Kunstneren Håvard lever et nomadeliv, og han påpeker at dette kan være en utfordring når man er gründer. Minst mulig planlegging, og mest mulig spontanitet! Det er vesentlig å finne det rette redskapet for hver idé som dukker opp. Han mener selv at man må finne ut hva som gir mest til andre medmennesker for å lykkes.
Når man gjør det sånn, uten planlegging, er det viktig å være kritisk og bruke tid å tenke på det man gjør. Jobb og vanlig liv henger sammen, og man må leve på en slik måte at alt man gjør er i takt og harmoni med hverandre. Mange skiller mellom jobb og vanlig liv, men Håvard mener dette er umulig; alt i livet må være i balanse og rytme med hverandre. Liv og jobb - alt er i ett!

Etablering er mer enn en tanke. Det å drive bedrift er en visjon. Utfordringer må man ta på strak arm, og det er viktig å bruke tiden riktig. Tiden er utrolig verdifull hele veien. Det meste vesentlige er at liv og jobb går i takt og tone. Tenk helhetlig. Galleriet er tiden - i den tiden skal man være mest mulig verdifull!

art.jpeg#asset:853

Har du tatt etablererkurs eller fått veiledning?

Håvard har sin formelle utdannelse innen kunst som Bachelor fra Griffith University i Australia, samt Master of Visual Arts. Studiene var ferdig sommer 2007, og planene for galleriet kom ved hjemkost til Stavanger samme år.

Inspirasjon og veiledning henter han både fra vestlige og østlige kulturer. En må skape integritet i seg selv, og gjøre de rette valgene. En av hans inspirasjonskilder er filosofen og entreprenøren Jim Rohn. ?Value at the Market Place?; det at man må jobbe med seg selv for å bli mer verdifull er av stor betydning. En må bli klarsynt på åndelighet for å få ro i sjelen. Inspirerende personer han mener har gode råd på livets vei er Krishnamurti og Echart Tolle. Sist men ikke minst nevner Håvard at han fikk gode impulser på et veldig fruktbart Etablererforum i regi av Skape.no.

Hva har vært positivt og negativt med å starte bedrift?

Hele livet er jo negativt og positivt; yin & yang. Når man aksepterer at det vil gå opp og ned, vil man forstå dynamikken i disse energiene. Negativitet er en herlig lærermester. Når det dukker opp en hindring, utfordring eller problem, forstår man at mer tid må brukes. Negativitet bringer deg tilbake til noe du har oversett. Når man aksepterer negativitet, forstår man at negativitet kan være det positive som bringer en videre.

Det er svært viktig å feire det som er positivt. Det å feire i deg selv og utad, og ha ritualer ved suksess. Ta en fest og feiring når man har fått til noe. Positivitet er viktig å ankre i seg selv!

Det positive og negative er to sider av samme mynt.

Har du noen gode råd til andre som går med etablerertanker?

Tenk stort! Etablering er en visjon, en idé og tanke i deg selv - en drøm som ligger hos den enkelte. Ta fatt i drømmen. Studer den, ta den opp til overflaten. Tenk på den slik at den blir en venn. Få drømmen til å bli normal; klipp og lim og lag et drømmeark om den. Da vil automatiske den kreative essensen i deg selv gjør drømmen klarere og klarere - og det vil være lettere å lykkes med å gjennomføre drømmen når du har brukt mye tid, lest og studert drømmen - "Become It".

Andre ting som er sinnsykt viktig for å lykkes er at etableringen/ideen må være godt for andre mennesker, man må se det som en dyd, man må forstå gleden ved å skape og det må gi en utrolig livskvalitet.

I forhold til forandring må man se mulighetene rundt en. Er man en god gründer vet man hvordan man skal få ut alt. For å bli flink må man ha integritet i seg selv, og stå inne for det man selger. Når man gjør noe for andre mennesker er folk med!

Les mer om Håvard Hølland Artist  

(Publisert 23.03.09)