Planckfilm

Daniel Svela, Tomas Eskeland og Håvard Hanasand har fulgt sin lidenskap for film og har etablert selskapet Planckfilm i Stavanger. Gutta driver et film & videoproduksjonsselskap, og har blant annet laget reklamefilmer for bedrifter og kommuner, samt produsert tv-program for Norgescup Freeride for NRK.

Hvorfor egen bedrift?

Håvard og Daniel traff hverandre på medie- og kommunikasjonslinjen på Randaberg VGS. Film har de holdt på med siden de var svært unge. Arbeid med å lage kommersiell film startet mens de begge var studenter i Bergen, og i starten begynte de å redigere i et lite kott.

Tomas er utdannet med fagbrev i fiskeoppdrett, men interessen for film førte de tre sammen. Tomas har erfaring med arbeid fra TV2, og han hadde det de trengte av filmutstyr da de valgte å formalisere bedriften ved å opprette et DA (delt ansvar).

Musikkvideo for bandet Terraex fra Stavanger var det første prosjektet de gjorde sammen. Det var etter denne videoen de fikk forespørsler om å gjøre flere videoer. Det første oppdraget etter dette var musikkvideo for Stavangerbandet Six Eyes Lost og senere reklamefilm for Ryggjabø Videregående Skole. Røldal Freeride Cup ga Planckfilm oppdraget å dekke Røldal Freeride Cup 2009. På bakgrunn av dette vant de anbundsrunden for å dekke hele NFC (Norgescup Freeride) 2010 for NRK. Det har vært 300.000 seere per program som har vært vist på TV. Siden det har det fulgt mange spennende filmprosjekter, blant annet reklame for bilen Porsche med filming i norsk natur rundt Lysebotn.

Opprinnelig ble driften startet i Bergen på grunn av studier der, men selskapet etablerte seg på Hillevåg i juni 2010. Nettverket er større i Stavanger, og de tre ønsker å jobbe med å utnytte nettverket i distriktet for å få oppdrag.

Planckfilm1.jpeg#asset:861

Foto fra venstre: Tomas Eskeland, Daniel Svela og Håvard Hanasand

Hva har vært viktig i planleggingsfasen?

Planckfilm ble etablert da de tre unge mennene så behovet for å formalisere selskapet på grunn av oppdrag. Via Internett søkte de informasjon om tilsvarende selskap i bransjen, og så at det var også var rom for deres selskap. De forteller at de ikke har gjort noe spesielt for å planlegge oppstarten av bedriften. Ting har kommet av seg selv, og forståelsen av hvordan man skal drive bedrift har de fått etter hvert.

Noe informasjon om bedriftsetablering ble hentet fra websider som for eksempel Bedin - men i  starten var målet bare å drive så lovlyding som mulig uten å gå i noen felle når det gjelder daglig drift. Selskapet har derfor egen regnskapsfører som kan hjelpe med alle slike formaliteter, siden de føler at de ikke selv har den rette kunnskap innen dette fagfeltet - det er film de ønsker å bruke sine krefter på!

Det som er viktig er å ikke falle av lasset innen filmtrender. Filmbransjen er som motebransjen, det er visse trender som dukker opp - og man blir aldri utlært. Når det er sagt er det allikevel viktig å ikke slavisk følge en trend; gjør man det kan filmen bli veldig fastlåst til en tidsepoke og slik kan den fort bli utdatert. Planckfilm har blitt flinke til å lage korte webfilmer - en filmtype som blir mer og mer populær.

Har dere tatt etablererkurs eller fått veiledning?

Daniel har spesialisert seg på Europa studier, Håvard på Nye Medier og Tomas er utdannet med fagbrev innen fiskeoppdrett. Ingen har tatt etablererkurs, men alle har drevet med film i mange år, noe som gir dem basiskunnskap og god forståelse for den bransjen de nå driver i. Alle tre har kunnskap innen alle aspekter av filmproduksjon, og kan være med fra idé til ferdigstillelse av film ? med alt det innebærer av planlegging, location, lyd, kamera, klipping, effekter, formatering og annet.

Når det gjelder oppstart av bedrift har de benyttet det nettverket av personer de har rundt seg med venner, foreldre og kjente. Det å bruke kunnskap blant folk man kjenner er veldig nyttig. Det å starte bedrift er ikke det vanskeligste, det å levere produktet er det som er vanskeligste!

Hva har vært positivt og negativt med å starte bedrift?

Å ha frihet til å kunne arbeide når de selv vil er selvsagt positivt. De jobber hardt i perioder, og tar heller litt mer fri når det er rolige tider. I noen perioder jobber de 24/7. Det at de har et så variert og utfordrende arbeid gjør at hverdagen aldri bli kjedelig, og alt som gjøres er i stor grad nytt hver gang.

Planckfilm har leid relativt store lokaler på Hillevåg. Lokalene er så store at de ikke trengte all plassen selv. På bakgrunn av dette har de etablert et kontorfelleskap og har fått andre småbedrifter som leietakere, blant annet et reklamebyrå, lydproduksjon og dvd-produksjon. Et større felleskap gjør at hverdagen blir mer spennende, og de kan alle dra nytte av hverandres kunnskap og erfaring. Totalt er de nå 11 personer i felleskapet, noe som skaper positive og trivelige omgivelser i hverdagen. De har laget et eget tv-rom hvor man kan mingle, se film eller spille Playstation; rett og slett et kreativt miljø.

Filmoppdragene de har er av svært variert art, noe som gjør at hverdagen aldri blir kjedelig. De liker kunder som er litt "gale", slik at de kan lage filmer som er spenstige. Oppdrag som gir mulighet til å fly helikopter, kjøre raske båter og spreke biler gjør at det alltid er spennende og positive utfordringer på gang. De får treffe masse interessente folk og miljøer, og får mange spennende opplevelser!

Det mest krevende med å lage film er å komme opp med gode idéer, og dette forteller de at de har blitt flinkere til. De ser nå raskt for seg hvordan sluttresultatet vil blir når idéen er i boks. Visjon og sluttprodukt skal ligne på hverandre.

I januar 2011 ønsker de av praktiske årsaker å omgjøre Planckfilm til et aksjeselskap, og i fremtiden vil de gjerne gå litt bort fra den praktiske filmingen, og heller jobbe mer med overordnet kontroll på filmprosjekter og heller bruke andre til å utføre det praktiske arbeidet.

Har dere noen gode råd til andre som går med etablerertanker?

De tre etablererne var studenter da de startet opp bedriften, noe som gjorde at de faktisk kunne leve på sine studielån mens de tok sine første oppdrag. Praktisk sett gjorde dette at de ikke trengte å ta noen lån, noe de mener kan være lurt når man skal starte bedrift ? slik at man ikke blir sittende i en økonomisk felle. Foreløpig har de ikke tatt ut så mye lønn, men har brukt penger til å investere i utstyr.

Med tiden har de lært seg å bli sikre på seg selv. I starten var de usikre, men ser at erfaring bygger opp dyktigheten. Det er derfor viktig å ta tiden til hjelp og ikke være for utålmodig. I tillegg er det veldig nyttig å sette tidsfrister. I starten var de selv ikke så flinke til dette, noe som gjorde at prosjekter gjerne drøyde lenge før ferdigstillelse. Nå har de lært seg å sette deadline for når et prosjekt skal være ferdig, og jobbe aktivt for å nå dette ? rett og slett for å få ting unnagjort.
Planckfilm bruker frilansere i stedet for å ansette eget personell, dette mener de er lurt for å unngå faste kostnader.

Å følge trender er svært viktig, og når det gjelder å drive bedrift generelt er det svært viktig å holde seg oppdatert og ha oversikt over nye trender som kommer. Man blir aldri utlært!

Bruk de ressursene og det nettverket som er tilgjengelig! Å ha en egen regnskapsfører er nødvendig. Spør folk om råd ? det er utrolig mye ekspertise å hente rundt omkring. Bygg selskapet opp stødig og sent, ikke ta for mye risiko!

For å bygge opp kunnskap og dessuten få oppdrag er det nødvendig å holde kontakt og mingle med folk. Ikke være overlegen og arrogant og tro du er bedre enn andre. Ydmykhet er viktig!

 

Planckfilm2.jpeg#asset:862

Foto fra venstre: Tomas Eskeland, Håvard Hanasand og Daniel Svela

 

Les mer om Planckfilm og se filmer som selskapet har produsert.