Frisk forlag

Frisk forlag er et forlag med fokus på illustrerte bøker om trening, helse og kjærlighet og ble startet av Lennart Krohn-Hansen og Anders Aasen Berget.

Litt om selskapet ditt, hvordan startet det og hvor langt har du kommet til nå?

Lennart og jeg (Anders) er gode venner, fysioterapeuter og skrev bok sammen. Forlaget vi ga ut boken på gikk konkurs, og vi fikk tilbud om å kjøpe tilbake vår egen bok. Med på kjøpet var også en kontakt til en innkjøper i XXL, som var interessert i å ta inn boka. I 2013 startet vi derfor vårt eget forlag, med én bok. XXL begynte å selge boka, og etter hvert også bok nummer to. De finansierte i praksis oppstarten vår.

Gradvis utvidet vi med flere utsalgssteder, nye bøker og dyktige ansatte. Det har vært mye arbeid, og en fantastisk reise med kjekke kolleger. I 2020 nådde vi et mål vi hadde drømt om lenge: Vi solgte over 100.000 bøker på ett år. Nå er vi blant Norges ti største forlag, men vi er ikke mette ennå!


Hvorfor hadde du et ønske om å starte egen bedrift?

Jeg har nok alltid vært nysgjerrig på hvordan ting blir laget, hvordan en bedrift fungerer, hva er magien?


Hva var viktigst i planleggingsfasen av egen bedrift?

Vi brukte tid på å vurdere risiko, hva er det verste som kan skje?

For vår del var det verste som kunne skje, at vi brukte sparepengene våre på å trykke opp bøker som ingen ville ha. Løsningen på det var å begynne forhåndssalget av boka tidlig, og få XXL med på å kjøpe inn bøker basert på et tidlig utkast av boka vi sendte dem.


Hva var de viktigste poengene du tok med deg fra kurset med Skape?

Det finnes mange hundre tusen bedrifter i Norge, og de færreste drives av økonomer. De fleste drives av vanlige folk: snekkere, lærere, fysioterapeuter, ingeniører - med begrenset kjennskap til skattelovverk og paragrafer. Så lenge du handler i god tro, blir du ikke kasta i fengsel for å gjøre en feil. Du gjør ditt beste og lærer underveis.

"Hvem skal du sende faktura til?" var et spørsmål jeg fikk på kurset. Det er lett å forelske seg i sin egen idé og glemme at noen faktisk skal kjøpe det du ønsker å selge.


Har du noen gode råd eller tips og triks for andre som ønsker å starte sin egen bedrift?

Skape sine kurs er bra, og vel verdt tiden. Jeg gikk disse kursene samtidig som jeg startet opp, og lærte masse akkurat når jeg trengte det. I tillegg var det spennende å møte andre gründere med vidt forskjellige ideer.

Hvis du er nysgjerrig på å starte opp, så vil jeg anbefale deg å bare begynne. Virkeligheten er annerledes enn alt du kan planlegge og tenke deg til. Det er først når du begynner at du kan se hvor veien går videre.


Sjekk ut friskforlag.no