Lilleba

Silje Siversten og Nina Eikerol har begge lang erfaring innen design, og driver sammen selskapet Lilleba som har spesialisert seg på nattøy for barn, dame og herre. Alle klærne er produsert i bambus, og dyrkes uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. Lilleba ønsker å være en pådriver for å sikre at tekstiler som selges er produsert under de beste forhold både når det gjelder mennesker og miljø.

Hvorfor egen bedrift?

Silje Sivertsen (har utdannelse fra Esmod Norge/Paris og AD fra Westerdals) forteller at hun jobbet som freelance klesdesigner og grafisk designer i mange år, men da hun selv fikk en liten gutt fant hun ut at det fantes utrolig mange upraktiske barneklær på markedet, og at det var behov for klær med kvalitet som passer mot myk babyhud. På bakgrunn av dette ønsket hun å starte en egen kleslinje med fokus på barneklær.

I 2005 flyttet Silje til Kina, og under oppholdet her benyttet hun tiden til å til å finne tekstiler som kunne passe for hennes nye kleslinje. Hun oppdaget at veldig mange tekstiler ble produsert med innhold både av metaller og kjemikalier, og dette var noe hun ville unngå. Tanken var å finne tekstiler som er sunn mot babyhud. Valget falt til slutt på bambus og soya, og etter å ha sondert markedet fant hun til slutt et firma i Sør-Korea som kunne produsere dette i bra kvalitet. Bambus suger fukt, ventilerer og er svært mykt. Den dyrkes dessuten uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel.

Etter oppholdet i Kina fikk Silje kontor i Kunnskapsparken. I startfasen var det godt å ha kontor i dette miljøet. Selskapet Lilleba ble etablert som et aksjeselskap, og arbeid med kolleksjon for barn var i gang. I ettertid har Lilleba også utvidet kolleksjonen til å gjelde både barn, herre og dame. Kunnskapsparken eide opprinnelig 10% av selskapet, men Silje valgte senere å kjøpe dette tilbake – for det er greit å eie selskapet selv!

Lilleba1.jpeg#asset:871

Hva har vært viktig i planleggingsfasen?

I starten ble det skissert mange planer, utviklet forretningsplaner og sendt inn søknader om økonomisk støtte. Et god redskap var å sette milepæler for når ting skulle være gjort. Selskapet fikk noe økonomisk støtte fra Innovasjon Norge, men savnet at de i tillegg kunne gitt flere råd og veiledning om å drive bedrift.

I starten drev Silje Siversten selskapet alene, og det første salget ble gjennomført i Drammen i 2006. Silje reiste da rundt med trillekoffert og besøkte butikker personlig for å vise kolleksjonen. Etter hvert benyttet hun bistand fra Nina Eikerol som jobbet i Ghost reklamebyrå. Med tiden vokste bedriften i omfang, Lilleba flyttet til nye kontorer, og det ble behov for å få mer hjelp med den daglige driften. I 2007 gikk derfor Nina inn deltidsansatt i selskapet og i ettertid som medeier.

Det var ikke noe særlig salg de første årene, og salgsarbeidet ble i hovedsak gjennomført av Silje og Nina, som deltok på flere klesmesser og besøkte butikker med trillekoffert. Salgsarbeidet var tøft, men så fikk de kontakt med en agent i Oslo, som siden har hatt stor betydning for salget. I dag selger selskapet ca 30.000 plagg i året.

Lilleba er en nisjebedrift. Selskapet er lite og klarer seg i dagens marked, men det kan allikevel være vanskelig å være små. Ingenting kommer av seg selv, og salgsarbeidet er noe de hele tiden må jobbe aktivt med.

Det er viktig å være synlig i markedet, og Lilleba sender ut pressemeldinger (sender ut pressemelding og nyhetsbrev fast 1 gang i måneden,) de har en aktiv nettbutikk og side på Facebook, og benytter annonser. I tillegg deltar de jevnlig på messer og show. Nå i august 2012 deltok de med visning av dame- og herrekolleksjon under Oslo Fashion Week. Akkurat nå er selskapet på jakt etter nye agenter, som skal bidra til å promotere den nye kolleksjonen "Herremann".

Lilleba2.jpeg#asset:872


Har dere tatt etablererkurs eller fått veiledning?

I perioden da selskapet holdt til i Kunnskapsparken, fikk de en del veiledning og råd, på både godt og vondt. Som eneste kvinne blant 15 menn opplevde Silje å bli kritisert fordi produktet var «baby» og «koseting». Hun opplevde det som negativt å være kvinne i det miljøet.

Generelt er det viktig å ha gode folk å samarbeid med, og tanken på å få en mentor og et aktiv styre inn i selskapet kan være svært aktuelt for fremtiden.

Hva har vært positivt og negativt med å starte bedrift?

Det er selvfølgelig utrolig kjekt å holde på med ting man liker, og det er helt fantastisk å kunne leve av det man har laget selv. Som designer er det spennende å skape nye ting hele tiden. Lilleba har i dag 3 separate kolleksjoner: barn, dame og herre. Herrekolleksjonen «Herremann» er nyeste tilskudd i produksjonen, og de håper å finne flere gode agenter som kan selge kolleksjonen. Alle kolleksjoner utvikles av Silje og Nina selv, og fokus er på at det skal være mykt, lekkert og nostalgisk.

Å drive eget selskap gir selvfølgelig et liv i frihet, men man kan ikke drive selskap og ikke gå på jobb. Er man syk, så kan man heller ikke alltid tillate seg å være hjemme. Man må gi alt for å få det til! Silje og Nina har ikke så mye fri, og passer på å ha en fast arbeidstid. Det er viktig å ha et eget kontor, og ikke jobbe hjem ifra – på den måten jobber man mer effektivt.

Det negative er at jobben kan kreve litt for mye av og til. Det kan bli stress, og man må regne med at ting skjer som man ikke har forventet. Lilleba har opplevd mye frustrasjon på grunn av endring i priser på tekstiler, produksjon som ikke kommer som lovet, forsinkelser i produksjon og tollbehandling som kan ta fryktelig lang tid.

Det å drive for seg selv går veldig opp og ned, men heldigvis går det mer opp enn ned. Selskapet har vokst hvert år siden oppstart, men det kan merkes at det er en finanskrise, og det må hele tiden gjøre støt i markedsføring for å holde salget i gang.

Har dere noen gode råd til andre som går med etablerertanker?

  • Det er viktig å kunne jobbe sammen med noen, for å dra lasset.
  • Ha et komplementært team som kan fylle ut hverandre i arbeidsoppgavene
  • Ha en sparringspartner
  • Ha et kontor fra dag en, det kan være problematisk og lite effektivt å jobbe fra hjemmet
  • Viktig å få støtte fra familien i hjemmet
  • Ha masse tålmodighet!

For mer informasjon og nettbutikk besøk: www.lilleba.no og på Facebook