Oljetreet

Britt Lode er gründer og daglig leder i Oljetreet.no, som driver med import av hudpleie og spa-produkter fra Dødehavet.

Hvorfor egen bedrift?

Britt Lode startet sin bedrift fordi hun ønsket å gjøre noe ved siden av det å være mor til tre små barn. Hun trengte en utfordring i hverdagen, og synes det ville være spennende å prøve noe nytt. Hun prøvde selv ut produktene, og la da særlig merke til den deilige lukten på produktene, samt den gode effekten på tørr hud. Hun fant ut at dette var produkter hun gjerne kunne tenke seg å selge, og kontaktet således fabrikken og spurte om de hadde noen norske forhandlere. Det hadde de ikke, og de var interessert i å benyttet Britt Lode som forhandler i Norge. På bakgrunn av dette ble bedriften Oljetreet etablert i november 2007.

Hva har vært viktig i planleggingsfasen?

Det viktigste for Britt var å handle raskt etter etablering. Etter registrering av firma i november 2007 ble de første varene importert til Norge i januar 2008. Nettbutikken var operativ fra mars samme år. Det viktigste i den første fasen var å få gjort dette raskt, mens hun brant for idéen. Handling var for henne viktigere enn å bruke masse tid til planlegging. Bedriften drives fra hjemmet, og hun følte at investeringen ikke var så stor at det ville være noen stor risiko uansett. Hun kan fortelle at samme dag som varene kom til Norge hadde hun sitt første salg!

Har du tatt etablererkurs eller fått veiledning?

Britt er utdannet barnevernspedagog, og det å drive egen bedrift er et nytt kapittel som har gjort at hun har måtte lære seg mange nye ting. I forbindelse med etablering av bedriften kontaktet hun Innovasjon Norge, som anbefalte henne å ringe til Skape.no. I startfasen fikk hun der bistand og hjelp som var svært nyttig i planleggingsfasen. I tillegg til dette driver hennes far butikker, og var således også en god rådgiver å spille på. Produktene skulle selges gjennom nettbutikk, og siden en venninne av henne hadde dette fra før fikk hun god veiledning hos henne i forbindelse med etablering av nettbutikk. Det å profilere seg var viktig, og logo ble utviklet av en bekjent med de rette kvalifikasjonene.

Hva har vært positivt og negativt med å starte bedrift?

Det mest positive med å drive for seg selv er alle de nye folkene man treffer; både leverandører, kunder, rådgivere og andre. Når man hiver seg ut på dypt vann på denne måten, og klarer å svømme gir en god spenning!

Noe av det negative er at man egentlig aldri har helt fri når man driver for seg selv. Det er viktig å lære seg å slappe av så det ikke blir for mye arbeid.
Hun har hatt noen småproblemer ved oppstart, slik som å registrere seg hos Mattilsynet som importør, og det å måtte forholde seg til regler for import av hudprodukter. Dette var et ukjent kapittel, og selv om hun fikk dårlige råd fra representanten i Stavanger, kan hun skryte av Mattilsynet i Oslo som bisto med god informasjon. Det var i tillegg mange andre nye fagområder hun måtte sette seg inn i slik som regnskap, inkasso og andre regler ? men dette gir på en annen side mye positiv erfaring i lengden.

Har du noen gode råd til andre som går med etablerertanker?

Hiv dere utpå! Kom igjen! Den som intet våger intet vinner!

Det kan være lurt å ha råd til å tape, og ha de økonomiske aspektene i orden. Det er viktig å huske at alle problemer kan løses!

Målet er nå å vokse, men ikke for fort. Det er grunnleggende at man har kapasitet til å følge veksten. I tillegg til å selge via egen nettbutikk vil Oljetreet også selge produkter via butikker og andre nettsteder.

Les mer om Oljetreet