Stavanger Hagedesign

Merete Ross Keim er gründer og innehaver av Stavanger Hagedesign. Som hagedesigner tegner og designer hun uteområder som er tilpasset den enkelte oppdragsgiver, slik at kunden får sin egen personlige oase.

Hvorfor egen bedrift?

Merete Ross Keim har opprinnelig en bachelor i hotell-ledelse, og har gjennom mange år jobbet i utebransjen. Hun er gift med John Keim som er utdannet anleggsgartner, og som driver sitt eget hagesenter Hageland Edens Have ved Hafrsfjord i Stavanger. Når man er ektefellen til en gartner har man ikke noe A4 liv.

Som familiemor sluttet Merete i utebransjen, og jobbet en periode som ansatt i Sunkost på Tananger. Denne bedriften ble lagt ned, og da var det på tide å finne på noe nytt. Det var viktig å finne en aktivitet som ville gi bra inntjening med lite jobb, siden det å bruke tid med familien er vesentlig. Hus, hjem, 3 barn, mann og hund krever sitt. Hun ønsket ikke en 100% stilling, men ville ha fleksibilitet og 100% lønn. På grunn av en nakkeskade var det også uaktuelt å finne en administrativ stilling bak en pult.

Dette ledet til at hun søkte om økonomisk støtte gjennom NAV, og med bakgrunn i dette tok hun utdanning som Hagedesigner via Internett gjennom en nettutdannelse fra England. Design faller naturlig for Merete, og hun har alltid likt å tegne og skape. I tillegg har hun gjennom årene erfart mye gjennom mannen som er gartner, og dette har gitt henne inspirasjon til å kunne designe og skape hager. Selve utdannelsen ble gjennomført som moduler i 2011, og med dette som basis ble Stavanger Hagedesign stiftet i 2012.

Selskapet ble ved oppstart etablert som et enkeltpersonforetak, men dette har nå blitt omgjort til Stavanger Hagedesign AS. Det ble etter hvert nødvendig på grunn av raskt økende omsetning, og selskapet har på kort tid fått mye å gjøre.

Hagedesign1.jpeg#asset:886

Hva har vært viktig i planleggingsfasen?

I det øyeblikket Merete ble arbeidsledig i august 2011 gikk hun inn under NAV for å få støtte og bistand til å planlegge fremtiden. Hun mener at det å bruke tjenester hos NAV er viktig, og en god løsning i en slik situasjon. Hun fant en skole som kunne tilby hagedesign som utdanning via nettet. Videre undersøkte hun hva som måtte til for å kunne starte opp for seg selv. Hennes viktigste støttespiller er mannen som har bygget opp sitt eget hagesenter fra bunnen av.

På NAV fikk hun en god rådgiver, og hun fikk fritak fra å søke jobb mens hun deltok på kurs hos Skape. Kurset hos Skape fikk hun dekket av NAV, og allerede i september, en måned etter å ha mistet jobben, var hun i gang med Etablererkurs hos Skape. Stavanger Hagedesign ble etablert i Brønnøysundregistrene i starten av 2012. I den forbindelse var det viktig å finne et navn som var søkbart på nettet. Selskapsnavnet var vel gjennomtenkt, og hennes websider kommer svært høyt opp på søkeresultater i de store søkemotorene.

Etter å ha fullført eksamen som hagedesigner fikk gründeren Merete de første oppdragene i mars 2012. De første oppdragene fikk hun via kjente, samt gjennom bruk av sosiale medier som Facebook og Google Ads. Særlig sistnevnte har fungert veldig bra. I tillegg er Jungeltelegrafen en vesentlig kilde til henvendelser.

Hagedesign2.jpeg#asset:887

Har du tatt etablererkurs eller fått veiledning?

Råd og veiledning, samt kurs hos Skape har vært en kjempe hjelp! I tillegg vil hun skryte av de øvrige kursdeltakerne på etablererkurset, og forteller om viktigheten av nettverksbygging og råd de har delt seg imellom. Fordelen med kurset var at her fikk man masse innspill fra både kursdeltakere og instruktør.

Merete benyttet seg av 2 timers gratis personlig veiledning hos rådgiver hos Skape. I tillegg er hun medlem at Driftige Damer. Driftige damer er et åpent nettverk i Sør-Rogaland for kvinnelige gründere, både for nystartede og erfarne eller for de som har en gründer i magen, som ennå ikke har slått ut i full blomst. Nå sitter hun også som styremedlem i Driftige Damer (www.driftigedamer.no).
Hva har vært positivt og negativt med å starte bedrift?

Som bedriftseier styrer man sin egen hverdag, og man har kontroll over alle aktiviteter. Dette synes hun er positivt, siden hun anser seg selv som en kontrollfreak. Det kan være utfordrende å være kun en person alene som skal gjøre alt, og hun har lært seg at i blant må man si nei til ting.

Tiden strekker ikke alltid til, og for øyeblikket innebærer oppdragene kun selve planleggingen av hagen, samt design. Selve utførelsen av hagearbeidet med beplanting gjennomføres av andre, men hun bistår med å anbefale gode folk. I fremtiden vil hun gjerne utvide virksomheten til også å inkludere selve gjennomføringen av det hun har designet, slik at hun kan følge sine egne prosjekter hele veien fra A til Å. For øyeblikket har Merete hjemmekontor i huset, men nå skal det snart bygges eget kontorbygg i hagen. Der skal det være plass til 2 personer med tanke på utvidelse. Det er noen ganger vanskelig å finne en balanse for hvor mye jobb man faktisk kan ta på seg. Særlig gjelder dette i sommersesongen, når mannen jobber døgnet rundt på hagesenteret.

Hagedesign3.jpeg#asset:888

En positiv ringvirkning av å være hundeeier er at hun må komme seg ut på tur. Turer leder til kreativitet, som hun kan benytte i sitt arbeid. I tillegg kan hun da senke skuldrene og lade opp!

Hennes virksomhet som hagedesigner har ført til økt omsetning for familien som helhet. Hagesenteret som hennes mann eier selger produkter som hun anbefaler til sine kunder. Dette gjelder både møbler og planter. I en hage må man ha øyne for hva som egner seg, og man må i tillegg ende opp med drømmehagen for den enkelte kunden. Det er veldig viktig å snakke med folk og yte god service. Som hagedesigner blir man aldri utlært, og særlig når det gjelder planter og blomster, så kan man aldri lære seg alt. Hennes kunder i Stavanger ønsker ikke å bruke tid i hagen, men vil ha det pent, velstelt og lite vedlikehold. De har ikke tid til å ha det uryddig. Folk bruker derfor mye penger på design, møbler og dyre ting – faktisk ikke så mye på planter.

Hagedesign4.jpeg#asset:889

Som gründer vil man alltid måtte svelge noen kameler og gå på blemmer, som for eksempel kunder som ikke betaler for seg. Det å få manglende oppbakking av de du trodde skulle være der for deg var en overraskelse. Hun hadde egentlig forventet at flere folk ville være mer positive og støttende. Det er tydelig at Janteloven råder, og at mange ikke vil hjelpe når man starter for seg selv.

Det er viktig å markedsføre sin virksomhet, og Merete skrive blogg for å gi inspirasjon. (www.stavangerhagedesign.no/blo... ). Utfordringen her ligger i å finne interessante temaer som motiverer leseren og kunden. Facebook blir også benyttet, og her kan det noen ganger være krevende å finne tid til å oppdatere siden. Etter hvert har hun fått mange telefoner på grunnlag av anbefalinger, så det er viktig å bruke eksisterende kunder til å finne nye kunder.

Selskapet har nå veldig mye å gjøre, og Merete har travle dager.

Har du noen gode råd til andre som går med etablerertanker?

  • Bruk Skape.no som tilbyr veiledning og kurs til etablerere.
  • Vær oppmerksom på at det finnes både opp- og ned dager!
  • Ha avtaler og kontrakter i orden. Selv har hun opplevd å utføre et design hvor kunden ikke ville ha hagen, men det viste seg at designet ble benyttet allikevel. Nå sikrer hun seg gjennom avtaler som signeres på forhånd!
  • Familien bør være involvert i hverandre og den livsstilen og jobben man har.
  • Gjør et godt grunnarbeid før du starter.
  • Lag en plan og følg planen.
  • Vær realistisk, særlig med hensyn til inntjening og profitt. Utfordringen som kvinne er at det er vanskelig å tenke profitt. Det virker som om menn har lettere for å tenke profitt i sine anbud og virksomheter, mens man som kvinne kanskje er litt for snill mot andre. Gi pristilbud som gir god nok profitt til selskapet.
  • Sørg for å ha en god støttespiller – selv bruker hun sin mann! Støttespilleren gir det støtte og råd når smellene kommer, og kan bistå til å bygge deg opp igjen.

For mer informasjon om Stavanger Hagedesign besøk:

Hagedesign5.jpeg#asset:890