W&M Interiør

Wenche Hartvigsen er eier og gründer av selskapet W & M Interiør AS, en interiørbutikk etablert på Hillevåg i Stavanger.

Hvorfor egen bedrift?

"Jeg bare måtte!" Wenche Hartvigsen forteller at hun tidligere startet bedrift innen reklamebransjen, men at hun alltid har hatt sin største interesse innen interiør. Fra hun var liten har hun hatt lyst til å skape noe. Opprinnelig var tanken å ta gullsmedutdannelse, men det ble det ikke noe av; og å starte en interiørbedrift har ligget i tankene i mange år. Det å skape ting er essensen i det hele!

Hva har vært viktig i planleggingsfasen?

Wenche Hartvigsen har tenkt på sin idé om å starte interiørbutikk i mer enn 10 år. Disse årene gjorde at hun fikk tenkt gjennom konseptet i meget stor grad, noe som gjorde at hun ble sikrere og sikrere på at dette var riktig.

  • Å virkelig tenke gjennom alle faser i bedriftsetableringen er meget viktig.
  • Man må forvente seg mye jobbing.
  • Undersøk hvilke fortrinn DU har kontra andre aktører på markedet.
  • Still deg selv spørsmålet ?Hvorfor og hvordan skal jeg greie dette??
  • Er det virkelig marked for dette?
  • Prøv å skape noe unikt!

inter.jpeg#asset:848

Har du tatt etablererkurs eller fått veiledning?

Wenche er utdannet Markedsøkonom fra Næringsakademiet, men har også erfaring fra å starte bedrift tidligere, da innen reklamebransjen. For øvrig viser hun til at hun gjennom livet har lært seg mye på godt og vondt, og at det faktisk var de tunge opplevelsene og motgang som ga henne styrken til å starte for seg selv

Hva har vært positivt med å start bedrift?

W & M Interiør ble opprinnelig startet sammen med en annen partner, men nå eier hun selskapet selv. Det å starte sammen med en samarbeidspartner var veldig positivt og gjorde det lettere å ta tunge løft i startfasen.

Hver dag er annerledes, og Wenche Hartvigsen påpeker at det er kundene som gjør hennes bedrift positiv. Uten kundene hadde det aldri vært en butikk. Det at hun kan dele sin lidenskap med kundene, og gjøre interiøropplevelsen hyggelig for kundene er viktig. Hun har fått veldig mange gledelige tilbakemeldinger fra kunder, og påpeker at det å være seg selv og yte maksimalt god service er svært viktig. Hun legger ikke skjul på at gode tilbakemeldinger fra kundene gjør det enda mer spennende å drive bedriften, og drømmen er nå å kunne utvide ytterligere.

Har du noen gode råd til andre som går med etablerertanker?

Yt god service! Det er altfor mye dårlig service å se rundt omkring. Plei kundene og vis omtanke for dem hele veien. Ha klare økonomiske retningslinjer.

Samarbeid og ha en god dialog med banken! Det kan være økonomisk tøffe perioder, og da er det viktig å ha god hjelp og støtte av banken. Det kan være lurt å være flere personer som starter sammen, men skal man være flere er det viktig å ha skikkelig avtaler tegnet ned - særlig med tanke på økonomisk fordeling av inntekter og kostnader, samt arbeidsfordeling.

Ta kontakt med et etablerersenter i oppstartsfasen! Wenche kan fortelle at dette var noe hun selv gjorde litt for sent, og dette førte til at hun måtte bruke mye tid på å lære seg ting som hun kanskje kunne fått råd om tidligere. Har du en gründer i magen er det veldig viktig å snakke med personer som kan gi deg veiledning og gratis informasjon så man slipper å erfare alle problemene selv.

Hun ønsker selv at hun hadde hatt litt mer regnskapserfaring; så det å lære seg grunnleggende regnskap er viktig.

Husk at noe må ofres underveis. Selv har Wenche sluttet å si ja til alt og alle; hun klarer ikke pleie venner i like stor grad som før, hun har sluttet i klubber og foreninger, og takker nei til styreverv. Det er en egen kunst å si nei til folk, og når man driver bedrift kreves det mye tid. Foruten bedriften er det familien som kommer først i rekken!
Med de rette folkene på laget er det utrolig mye man klarer å få til. Ansett folk som brenner for det samme som deg selv!

Wenche Hartvigsen er utrolig glad for at hun startet for seg selv, og har mange planer for fremtiden. Målet og drømmen er å kunne utvide!

Les mer om W & M Interiør